fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan verkoopt Londens miljoenenpand met verlies

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 februari 2022
image
Het Vaticaan kocht in 2018 dit gebouw aan Sloane Avenue 60 in de wijk Chelsea in Londen. Foto: CNS Photo - Marcin Mazur

Het Londense pand dat onderwerp was van het Vaticaanse vastgoedschandaal, wordt in juni verkocht, heeft het Secretariaat voor de Economie bekendgemaakt. Hoeveel de verkoop oplevert, is niet bekend. Volgens speculaties maakt het Vaticaan met de verkoop 120 miljoen euro verlies.

Het Vaticaanse Staatssecretariaat kocht het pand in de chique Londense wijk Chelsea tussen 2014 en 2018 in fases van de Italiaanse zakenman Raffaele Mincione. Makelaar Gianluigi Torzi bemiddelde bij de verkoop en verdiende miljoenen euro’s voor zijn rol in de laatste fase van deze vastgoeddeal.

Bij de gefaseerde aankoop was een netwerk van bedrijven betrokken evenals enkele medewerkers van het Staatssecretariaat. Tegen tien verdachten loopt momenteel een rechtszaak in het Vaticaan, onder hen is ook kardinaal Angelo Becciu. Zij worden beschuldigd van verduistering en witwassen van geld, fraude, afpersing en ambtsmisbruik.

Fors verlies

Prefect Juan Antonio Guerrero Alves van het Secretariaat voor de Economiie bevestigde op 28 januari aan Vatican News dat er een koper is gevonden voor het onroerend goed aan Sloane Avenue in Londen.

De Financial Times meldde in november al dat het Vaticaan bezig was de verkoop af te ronden. Het pand zou met een fors verlies verkocht van zo’n 120 miljoen euro verkocht worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Guerrero gaf geen exacte cijfers, maar erkende dat er sprake was van een verlies.

“Het verkoopcontract is getekend, we hebben tien procent van de aanbetaling ontvangen en de verkoop zal in juni worden gesloten”, zei hij. “Het verlies van de vermeende zwendel, waar veel over is gesproken en die nu wordt beoordeeld door de Vaticaanse rechtbanken, was al in de balans verwerkt. Het gebouw is verkocht boven de waardering die we op de balans hadden en de taxatie is gemaakt door de gespecialiseerde instellingen.”

Onderzoek

In oktober 2019 deed de Vaticaanse politie een inval bij het Staatssecretariaat in het kader van een onderzoek naar verdachte financiële transacties en investeringen. Vijf Vaticaanse medewerkers werden toen geschorst.

Het Vaticaan startte in mei 2020 een onderzoek de rol van Fabrizio Tirabassi. Deze was op het moment dat de deal in 2018 werd gesloten, binnen het Vaticaanse Staatssecretariaat verantwoordelijk voor de investeringen.

Kardinaal Becciu

Kardinaal Angelo Becciu zou als derde man binnen het Staatssecretariaat ook een centraal figuur in het vastgoedschandaal zijn geweest. Hij bood in oktober 2020 zijn ontslag aan en legde zijn rechten als kardinaal neer.

Op woensdag 28 juli 2021 startte de eerste hoorzitting in een civiele strafzaak tegen tien verdachten in Vaticaanstad, onder wie Becciu.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/