<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse staatssecretaris uit zorgen om mogelijke Franse interventie in Oekraïne

Luuk van den Einden 28 februari 2024
image
Kardinaal Pietro Parolin. Foto: CNS - Paul Haring

Kardinaal Pietro Parolin reageert met vrees op de zinspeling van de Franse president Macron dat Europees ingrijpen in Oekraïne niet uitgesloten is. “Dat zou een escalatie betekenen die we nou net proberen te voorkomen.”

Kardinaal Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan, reageerde dinsdagmiddag op de uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron over de inzet van grondtroepen in Oekraïne. Parolin gaf aan dat die ontwikkeling een “angstaanjagend scenario” oproept.

‘Alles doen wat nodig is’

Maandagavond gaf Macron aan dat wat hem betreft het sturen van grondtroepen naar Oekraïne niet uitgesloten is. “Er is geen eensgezindheid”, zei Macron volgens de NOS. ” We zullen alles doen wat nodig is, zodat Rusland de oorlog niet kan winnen.”

Het sturen van Franse grondtroepen zou betekenen dat de NAVO rechtstreeks bij de oorlog van Oekraïne tegen Rusland betrokken raakt. Andere NAVO-landen, waaronder Nederland, Duitsland, Polen en Tsjechië lieten na Macrons uitspraak snel weten dat zij geen plannen voor grondtroepen hebben.

Het Kremlin reageerde ook, door te zeggen dat in zo’n geval de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO “onvermijdelijk” zou zijn.

Nadruk op dialoog

Volgens Parolin zou Europese inmenging “een escalatie betekenen die we nou net proberen te voorkomen. Ik zou het geen apocalyptisch scenario willen noemen – dat is momenteel een overdreven term – maar het is wel angstaanjagend”.

In lijn met het officiële Vaticaanse standpunt benadrukte Parolin het belang van de-escalatie en dialoog om het conflict te beëindigen. “Idealiter zouden we een manier moeten vinden om beide partijen met elkaar in gesprek te brengen”, zei hij. “Ik denk dat dialoog tot een oplossing zou kunnen leiden.”

Volgens Parolin zijn er al “verschillende soorten oplossingen” geboden om dat te bewerkstelligen, maar tot nu toe tevergeefs. “Maar er moet wel de wil zijn om daar gebruik van te maken.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.