<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vredesmissie voert kardinaal Zuppi mogelijk ook naar China

Elise Ann Allen - Crux 27 juli 2023
image
Kardinaal Matteo Zuppi bij zijn bezoek aan Rusland in het kader van de Vaticaanse vredesmissie. China, dat grote invloed zou kunnen hebben als onderhandelaar, is hoogstwaarschijnlijk de volgende bestemming van de kardinaal. Foto: CNS via de Russisch-orthodoxe Kerk, afdeling buitenkerkelijke aangelegenheden

China is mogelijk de volgende halte op de vredesmissie die kardinaal Matteo Zuppi namens het Vaticaan onderneemt. Tijdens het nog niet bevestigde bezoek zouden bemiddeling in de oorlog in Oekraïne en de relatie tussen het Vaticaan en China centraal kunnen staan.

Na zijn bezoeken aan Kiev, Moskou en Washington D.C. zou Beijing de vierde hoofdstad zijn die kardinaal Matteo Zuppi aandoet als onderdeel van de Vaticaanse vredesmissie. Italiaanse media schrijven dat daar gegronde aanwijzingen voor zijn. Zuppi’s bezoek, waarvoor medio augustus als datum genoemd wordt, zou door de Chinese autoriteiten al bevestigd zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Uitwisseling van krijgsgevangenen en de repatriëring van door de Russen ontvoerde Oekraïense kinderen – volgens de Oekraïense overheid gaat het daarbij om bijna 20.000 kinderen – zijn bij ieder regeringsbezoek Zuppi’s voornaamste gesprekspunten. Deze onderwerpen zal hij waarschijnlijk ook in China bespreken, samen met andere humanitaire initiatieven.

Op de vlakte

De positie van China tegenover de oorlog in Oekraïne is moeilijk te plaatsen. Beijing heeft de Russische invasie niet veroordeeld, maar roept wel op om burgerdoelen buiten schot te houden en de export van graan door te laten gaan.

Hoewel China zich over het algemeen op de vlakte houdt over buitenlandse conflicten, wordt het land wel als een belangrijke potentiële bemiddelaar beschouwd. “China oefent een onontbeerlijke spilfunctie uit op het politieke wereldtoneel en kan grote invloed hebben op Rusland”, legt Marco Impagliazzo, voorzitter van de Sant’Egidiogemeenschap, uit.

Enorme stap

Los van de situatie in Oekraïne zou een bezoek van kardinaal Zuppi aan Beijing een enorme stap betekenen in de relatie tussen China en het Vaticaan. Formele banden bestaan niet meer sinds China zeventig jaar geleden in communistische handen kwam, maar het Vaticaan zet steeds duidelijker in op meer officiële contacten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Pietro Parolin, de Vaticaanse staatssecretaris, is een hechtere band tussen beide landen iets positiefs. Een “stabiel contactbureau” – het woord ‘ambassade’ neemt hij niet in de mond – zou “ontzettend behulpzaam” zijn om dialoog mogelijk te maken en de samenwerking binnen het China-akkoord makkelijker te maken. Het China-akkoord is de uit 2018 stammende afspraak die zowel het Vaticaan als de Chinese overheid inspraak geeft in bisschopsbenoemingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.