<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Zeven jaar cel geëist tegen kardinaal Becciu in Vaticaanse ‘rechtszaak van de eeuw’

Luuk van den Einden 27 juli 2023
image
De rechters van het proces rondom het Vaticaanse vastgoedschandaal. De openbare aanklager heeft woensdag zeven jaar cel en een boete van tienduizend euro geëist tegen kardinaal Angelo Becciu. In december wordt het vonnis verwacht. Foto: CNS - Vatican Media

De openbare aanklager heeft jarenlange celstraffen en geldboetes geëist voor kardinaal Angelo Becciu en de andere verdachten in de rechtszaak over het Vaticaanse vastgoedschandaal. De verdediging is het daar niet mee eens: “Zelfs één dag zou onrechtvaardig zijn.”

Openbaar aanklager Alessandro Diddi heeft woensdag zware gevangenisstraffen, boetes, inbeslagname van bezittingen en andere straffen geëist voor alle tien verdachten in de Vaticaanse rechtszaak over het Londense vastgoedschandaal.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Alles bij elkaar vroeg Diddi een totaal van 73 jaar en één maand gevangenisstraf voor de tien verdachten. De aanklager beweert dat deze verliezen het resultaat waren van een crimineel plan om het Vaticaan op te lichten, terwijl de verdachten volhouden dat ze handelden op basis van beslissingen die goedgekeurd waren door, in sommige gevallen, paus Franciscus zelf.

Wanneer het proces eind september wordt hervat, zullen de civiele partijen worden gehoord door de drie rechters die toezicht houden op het proces, gevolgd door de advocaten van de verdediging in oktober en november. Begin december wordt het vonnis verwacht.

‘Dwarsbomen’

Tegen Angelo Becciu, die in 2020 van zijn privileges als kardinaal werd gestript door de paus, eist Diddi zeven jaar en drie maanden cel. Die forse eis baseert hij onder meer op wat hij omschrijft als een “strategie” van Becciu om te proberen de rechtsgang te “dwarsbomen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Naast de gevangenisstraf stelt Diddi een boete van ruim tienduizend euro voor tegen Becciu, een permanent verbod om een openbaar kerkelijk ambt te bekleden en een inbeslagname van vijftien miljoen.

Schatting

Dit laatste verzoek komt niet neer op de vaststelling dat Becciu daadwerkelijk over zoveel vermogen beschikt, maar is eerder een schatting van zijn aandeel in de verantwoordelijkheid voor de verliezen die het Vaticaan heeft geleden in het vastgoedschandaal. In totaal heeft het Vaticaan daar 134 miljoen euro op verloren.

De aanklachten tegen Becciu hebben niet alleen betrekking op de affaire in Londen, maar ook op vermeende onrechtmatige geldtransfers tussen het Vaticaan en Becciu’s thuisbisdom Ozieri op het eiland Sardinië. Ook betalingen aan een vriend, die zogenaamd moesten helpen bij het vrij krijgen van een ontvoerde zuster, maar die volgens de aanklagers in werkelijkheid werden uitgegeven aan luxeproducten, worden daarbij inbegrepen.

‘In stilte geleden’

Becciu, die niet aanwezig was bij Diddi’s pleidooi, houdt zijn onschuld vol en deed dat woensdag opnieuw bij monde van zijn advocaten. “Zelfs één dag zou geen rechtvaardige straf zijn. Alleen volledige vrijspraak zou [Becciu’s] onschuld respecteren.”

“De kardinaal is altijd een trouwe dienaar van de Kerk geweest en heeft in stilte geleden, zichzelf verdedigd tijdens het proces en actief deelgenomen aan de hoorzittingen. Door zichzelf gedurende meerdere dagen te onderwerpen aan uitputtende ondervragingen heeft hij elk misverstand opgehelderd en heeft hij blijk gegeven van absolute goede trouw en correctheid”, aldus de advocaten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Wat de andere verdachten betreft, vraagt Diddi de langste gevangenisstraffen voor twee Italiaanse leken die het Staatssecretariaat van het Vaticaan dienden, namelijk dertien en negen jaar. Voor de Italiaanse zakenmannen die de vastgoeddeal tot stand brachten, vraagt hij elf en zeven jaar. Ook voor de andere verdachten vraagt hij celstraffen, waarvan de laagste drie jaar en acht maanden inhoudt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.