<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Ieder Pasen een nieuw kerkhof

Martin Janssen 8 mei 2019
image
De kist van een van de slachtoffers wordt een kerk in Negombo ingedragen voor een uitvaartmis. CNS Photo - Thomas Peter, Reuters

Kort na de aanslagen in Sri Lanka begonnen aangrijpende details naar buiten te sijpelen.

Zo vertelde de predikant van de getroffen evangelische Sionskerk in de Times of India hoe hij die Paaszondag gelovigen stond te verwelkomen. Plots kwam er een jongeman aan die hij niet kende en hij had naar zijn naam gevraagd. De jongeman zei dat hij moslim was en de kerk wilde bezoeken. Hem werd vriendelijk een plaats in de kerk aangewezen. Enkele seconden later liet de jongeman een bom afgaan die tientallen kerkgangers doodde.

Soms zijn er geen nabestaanden meer

Caroline Mahenpran van de zondagsschool van de Sionskerk plaatste een hartverscheurend bericht op Facebook: “Vandaag was het Pasen en wij vroegen de kinderen hoeveel van hen bereid waren om voor Jezus te sterven. Ze staken allemaal hun hand op. Enkele minuten later gingen ze naar beneden om de kerkdienst bij te wonen en ging de bom af. De helft van de kinderen stierf ter plekke.”

Ook het katholieke St.-Antoniusheiligdom in Colombo werd zwaar getroffen. Een priester vertelde al-Jazeera hoe moeilijk het was om de ernstig misvormde lichamen te identificeren. “Sommige kinderen konden slechts geïdentificeerd worden door hun schoenen.” De kerk helpt momenteel haar gelovigen begrafenissen te organiseren. Hulp die onontbeerlijk is, omdat in sommige gevallen hele families werden gedood, zodat er geen nabestaanden meer zijn.

Verontwaardiging over westerse reacties

Intussen nam de verontwaardiging over de westerse reactie op het bloedbad toe, bijvoorbeeld toen Barack Obama en Hillary Clinton in tweets spraken over Easter worshippers, maar het woord ‘christenen’ meden. Publicist Michael Cook van mercatornet.com merkte op hoe ook de New York Times dat woord niet gebruikte. De krant ageert volgens Cook tegen “islamofobie, homofobie en transfobie”, maar de aanslagen in Sri Lanka laten zien dat er ook zoiets als “christofobie” bestaat.

Pasen als belediging

Aartsbisschop Malcolm Ranjith van Colombo, zei na de aanslagen nooit te hebben verwacht “dat zoiets kon gebeuren en zeker niet met Pasen”. Radicale moslims ervaren Pasen echter als een belediging, omdat de Koran Christus’ kruisdood en opstanding ontkent.

Op Paaszondag 2016 werd in het Pakistaanse Lahore een aanslag gepleegd in een park waar christenen samenkwamen. Op Palmzondag 2017 kostten aanslagen op twee Egyptische kerken het leven aan vijftig kopten. T.S. Weidler merkte daarom in de American Thinker op dat “er ieder jaar ergens ter wereld met Pasen een nieuw kerkhof voor christenen wordt gebouwd”.

Een extremistisch gemoed

Inmiddels heeft IS de aanslagen opgeëist, maar of zij nu wel of niet verantwoordelijk was, is eigenlijk niet belangrijk. Een veel groter probleem is de met haat tegen ‘ongelovigen’ doorspekte ideologie die ook in Sri Lanka wortel heeft geschoten onder moslims, die 10% van de bevolking uitmaken.

Website Morning Star News sprak met een christen uit Negombo, waar de getroffen St.-Sebastiaankerk staat. Hij zei dat in de afgelopen jaren onder moslims in Sri Lanka “een extremistisch gemoed” is ontstaan. “Waarom weten we niet. Ik ken vele goede moslims, maar er zijn nu ook veel moslims die ons haten. We zagen de afgelopen drie jaar dat er iets veranderde.”

Lees hier meer over de aanslagen in Sri Lanka.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.