<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Levende traditie

God heeft een groot hart

André Roes 22 maart 2024
image
De terugkeer van de verloren zoon (1773) door de Italiaanse schilder Pompeo Batoni. Beeld: Wikimedia Commons – Kunsthistorisch Museum Wenen

Lees de Schrift, lees haar zorgvuldig, met onderscheidingsvermogen. Sta dus allereerst onder het Woord. Vier daarna het geloof, bid en doe dat samen. Ga vervolgens naar buiten om het geloof te doen.

Drie stappen, drie pijlers. Haal niet een van die pijlers weg! Zo leren het jodendom en het christendom ons. De barmhartigheid moet je doen.

Grootmoedig

Het hart van de barmhartige Samaritaan, zegt paus Franciscus, is grootmoedig. De man zet de wil van God om in een daad. Daarmee doet hij iets dat van een hogere orde is dan de cultus en de offers (Mc. 12,33), zegt de paus.

Franciscus benadrukt voortdurend dat God niet alleen vergeeft, maar dat Hij dat doet in overvloed, grootmoedig, met een groot hart, ver boven wat wij in ons gebed hopen en verwachten, en in ons kleinmoedige leven kunnen waarmaken.

Zeventigmaal zevenmaal

Alles in het Evangelie spreekt over de volheid, over een goddelijke maat. Zeventigmaal zevenmaal. Wij leven in een cultuur die geen weet meer heeft van die overvloedige maat. Het lijkt erop dat zelfs woorden als vergeving en barmhartigheid, inkeer en berouw, opnieuw kunnen beginnen, uit deze openbare cultuur verdwenen zijn.

“De barmhartigheid richt op! Wie dood was, is weer levend geworden.”

Moralisten hebben vrij spel gekregen om te beschuldigen, aan te klagen, te veroordelen en te cancelen.

Oprichten

In de parabel van de verloren zoon knielt de zoon, die zijn leven verwoest heeft en alles fout heeft gedaan, niet voor een oordelende rechter, maar voor een tedere, barmhartige vader die op zijn berouwvolle zoon is toegesneld, “door medelijden bewogen”.

De zoon valt voor hem neer (“ik heb misdaan tegen de hemel en tegen u”), maar de vader wil dat niet horen. Hij richt zijn kind op met een enkel woord. De barmhartigheid richt op! Wie dood was, is weer levend geworden.

‘Hier is het Evangelie’

De vader beveelt feest te vieren. Kijk niet meer terug in het verleden. Vergeef en vergeet. De barmhartigheid is grootmoedig. De vreugde Gods, zegt paus Franciscus in een preek in 2013, bestaat in het vergeven.

Het Evangelie verhaalt over een Herder, een Vader, die weer in huis opneemt wie verloren was en was afgedwaald. “Hier is het hele Evangelie! Hier! Hier is het hele Evangelie, het hele christendom!” God heeft een groot hart. Alleen de barmhartigheid kan wat zondig, verdwaald en ontaard is redden.

Oudste zoon

De Vader wacht altijd, Hij respecteert onze vrijheid om af te dwalen. Hij blijft altijd trouw. Wat is dan het gevaar? Dat is de vraag van paus Franciscus.

“Het enige antwoord dat de vader aan de oudste zoon kan geven is niet van een “morele”, maar van een goddelijke orde.”

Wij moeten niet over God gaan oordelen als wij gaan denken dat Hij de zondaars “zou moeten bestraffen, ter dood veroordelen, in plaats van hen te vergeven”. Dan zijn we gelijk aan de oudste zoon in de parabel. De oudste zoon, die nooit de geboden overtreden heeft, maakt zich kwaad over de barmhartigheid van zijn vader. De oudste zoon ontbreekt het aan een groot hart.

Antwoord van de Liefde

Het enige antwoord dat de vader aan de oudste zoon kan geven is niet van een “morele”, maar van een goddelijke orde: die broer van jou was dood en is weer levend geworden. Het is het antwoord van de Liefde.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Wees grootmoedig, wees barmhartig, zegt paus Franciscus keer op keer. Wees barmhartig “zoals uw Vader barmhartig is” (Lc. 6,36).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.