<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Reportage

De ‘innige liefde’ van normale mensen: relieken van WJD-patroonheiligen inspireren jongeren

Luuk van den Einden 2 augustus 2023
image
Aanbidding onder leiding van de Britse bisschop Philip Egan. De hele week kunnen pelgrims in Lissabon relieken van paus Johannes Paulus II en Pier Giorgio Frassati bezoeken. Foto: KN - Luuk van den Einden

De relieken van paus Johannes Paulus II en de jonge zalige Pier Giorgio Frassati zijn tijdens de WJD in Lissabon te vinden. Beiden vormen na hun dood een belangrijk voorbeeld voor pelgrims: “Ze stralen een roep tot heiligheid in het alledaagse uit.”

Paus Johannes Paulus II is als grondlegger van de Wereldjongerendagen onlosmakelijk verbonden met de WJD. Hoewel de heilige paus in 2005 overleden is, hoeft hij de zeventiende editie van ‘zijn’ evenement toch niet te missen: een reliek van hem is namelijk in Lissabon te vinden.

Twee relieken

In de Onze Lieve Vrouwe van de Rozenkrans van Fátimakerk, een kwartiertje lopen van het park waar de openingsviering gehouden is, kunnen pelgrims de hele week terecht bij relieken van paus Johannes Paulus II. Het gaat daarbij om een bebloed fragment van de kleding die hij droeg toen er in 1981 een moordaanslag op hem werd gepleegd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast is er als tweede reliek een afbeelding van de Zwarte Madonna van Częstochowa, een heel beroemde icoon in Johannes Paulus II z’n thuisland Polen, die afkomstig is uit zijn kamer en waarbij hij ook gebeden heeft.

‘Leven van vreugde’

Paus Johannes Paulus II is echter niet de enige wiens relieken tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon verblijven. In dezelfde kerk zijn namelijk ook de ijsbijl en de rozenkrans van de zalige Pier Giogrio Frassati te vinden. De Italiaanse leek en de Poolse paus lijken op het eerste oog niet veel met elkaar te maken te hebben, maar schijn bedriegt: de twee zijn namelijk allebei patroonheiligen van deze WJD-editie.

image
Emilija Lapas, Brendan Benigno en Clare Bolin van het JP2 Project. Foto: KN - Luuk van den Einden

En daar houden de overeenkomsten niet op, zo legt Emilija Lapas van de Amerikaanse organisatie JP2 Project uit. “Paus Johannes Paulus II benadrukte echt dat jongeren de tijd moeten nemen om na te denken over hun roeping. Pier Giorgio is de manifestatie daarvan: hij vond een leven van vreugde in Christus als leek”, zegt ze. “Daar kruisen de twee elkaar: Johannes Paulus II legde jongeren uit hoe ze als gelovigen in het leven kunnen staan en Pier Giorgio heeft dat in de praktijk laten zien.”

Rozenkransen en aanbidding

JP2 Project is een organisatie die Amerikaanse studenten een uitwisselingsjaar biedt op een campus in Krakau, waar ze onderwijs krijgen gebaseerd op de theologie en filosofie van paus Johannes Paulus II. De organisatie heeft het voor elkaar gekregen om de relieken vanuit Italië naar Lissabon over te laten komen, zodat pelgrims een kans krijgen om bij de relieken te bidden.

Wie waren Johannes Paulus II en Pier Giorgio Frassati?

Johannes Paulus II, die geboren werd als Karol Wojtyla, was van 1978 tot 2005 paus. Hij is degene die de Wereldjongerendagen in het leven heeft geroepen, omdat hij inzag hoe belangrijk het is dat jongeren bij de Kerk betrokken worden en met anderen hun geloof kunnen beleven. In 2014 verklaarde paus Franciscus hem heilig.

Pier Giorgio Frassati was een lekendominicaan die erg actief was in onder meer de armenzorg in zijn woonplaats Turijn. Hij hield van bergbeklimmen, vandaar de ijsbijl als reliek. In 1925 overleed hij op 24-jarige leeftijd aan polio. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1990 zalig.

“We maken de relieken hier de hele week toegankelijk”, vertelt Brendan Benigno. “Daarbij hebben we de komende dagen verschillende mogelijkheden tot aanbidding onder leiding van diverse bisschoppen.” Ook worden er rozenkransen gebeden en vindt er op het einde van de WJD-week een panelgesprek over het leven van Johannes Paulus II plaats. Op informatieborden verspreid door de kerk kunnen bezoekers meer leren over beide mannen.

Ellenlange rij

Op dinsdagmiddag vindt er een aanbiddingsmoment plaats, geleid door bisschop Philip Egan van het Britse Portsmouth. De kerk is daarbij goed gevuld met pelgrims van allerlei nationaliteiten, zoals Koreanen, Duitsers en Spanjaarden. Sommigen blijven het hele uur, anderen bidden kort even mee.

image
Na het aanbiddingsmoment ontstaat een lange rij van pelgrims die dichterbij de relieken willen komen. Foto: KN - Luuk van den Einden

Aan het einde van de plechtigheid, wanneer de relieken aan de voet van het priesterkoor worden uitgesteld, vormt zich binnen een oogwenk een ellenlange rij van jongeren die dichtbij de relieken willen bidden. Er worden ook intenties achtergelaten op briefjes; volgens Benigno worden die na de WJD naar Krakau en naar Pier Giorgio’s sterfbed in Italië gebracht.

‘Normale mensen’

Benigno vindt het “heel toepasselijk” dat paus Johannes Paulus II en Pier Giorgio Frassati twee van de dertien patroonheiligen van deze WJD zijn. Hij verwijst daarbij naar bisschop Egan, die heeft uitgelegd hoe zij allebei “heel normale mensen waren, die graag buiten waren en de jeugdige energie hadden die we op dit moment in Lissabon ervaren”.

“Ze stralen een universele roep tot heiligheid in het alledaagse uit”, aldus Benigno. “Pier Giorgio was een doodgewone universiteitsstudent die graag de bergen in ging met zijn vrienden en sigaren rookte. Hij was niet extreem vroom, maar hij had wel een hartstochtelijke liefde voor de Eucharistie. Die innige liefde proberen we hier te delen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zijn ‘collega’ Clare Bolin vult daarop aan: “Johannes Paulus II heeft ooit gezegd dat een leven met Christus een fantastisch avontuur is. Dat proberen we hier uit te dragen en dat past ook binnen de Wereldjongerendagen, want die zijn voor de deelnemers ook een avontuur.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.