<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Joodse en katholieke leiders kritisch op doodstraf synagogeschutter

Kate Scanlon - OSV News 4 augustus 2023
image
Een gebedswake voor de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in een synagoge in Pittsburgh in 2018. De dader heeft gisteren de doodstraf opgelegd gekregen. Foto: OSV News - John Altdorfer, Reuters

Ondanks zijn belofte om de doodstraf af te schaffen, heeft de regering van de Amerikaanse president Joe Biden voor het eerst zo’n straf geëist en gekregen. Het betreft de rechtsextremist die in 2018 het vuur opende in een synagoge in Pittsburgh.

De jury van de rechtbank oordeelde unaniem dat schutter Robert Bowers de doodstraf moet krijgen voor het vermoorden van 11 gelovigen in een synagoge in de wijk Squirrel Hill in oktober 2018. Op 3 augustus werd het vonnis bekrachtigd.

Dodelijkste antisemitische aanval

Bowers postte antisemitische en racistische standpunten online voordat hij naar de Tree of Life Synagoge trok, aldus de aanklagers. Hij verwondde ook twee gelovigen en vijf politieagenten in de dodelijkste antisemitische aanval in de Amerikaanse geschiedenis.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Deze zaak is de eerste federale doodstraf die is uitgesproken onder de regering-Biden. De regering streefde eerder naar een doodvonnis voor de man die 2017 met een truck op voetgangers inreed in Manhattan, waarbij acht mensen omkwamen. Maar die werd veroordeeld tot levenslang.

‘Vrij van angst voor geweld’

In een verklaring zei de procureur-generaal dat de aanslag op de synagoge in Pittsburgh “het leven van 11 onschuldige slachtoffers heeft gestolen, hun families heeft ontwricht, hun gemeente en de gemeenschap van Pittsburgh heeft verwoest en angst heeft gezaaid in het leven van Joodse mensen in het hele land.”

“Alle Amerikanen verdienen het om vrij te leven van de angst voor geweld dat door haat wordt aangewakkerd en het ministerie van Justitie zal degenen die dergelijke daden plegen ter verantwoording roepen.”

‘Dodelijk gebrekkig systeem’

Sommige van de Joodse leiders die door de schietpartij waren getroffen, riepen eerder op om de doodstraf niet op te leggen. Sommige katholieke leiders maakten ook bezwaar.

“Doodvonnissen schrikken daders van haatmisdrijven niet af en ze brengen ook geen ‘afsluiting’ voor nabestaanden zoals beloofd”
- Anti-doodstrafactiviste Krisanne Vaillancourt Murphy

Krisanne Vaillancourt Murphy, uitvoerend directeur van het Catholic Mobilizing Network, dat pleit voor afschaffing van de doodstraf, merkte in een persverklaring op dat Biden als kandidaat had beloofd om een einde te maken aan de doodstraf, die ze “een dodelijk gebrekkig systeem” noemde.

Moratorium

Vaillancourt Murphy zei dat doodvonnissen “gewelddadige haatmisdaden niet afschrikken of voorkomen; in feite geloven velen dat ze een bekendheid creëren die anderen willen navolgen. Doodvonnissen brengen ook geen ‘afsluiting’ voor nabestaanden zoals beloofd; ze garanderen echter wel jaren van juridische processen die het trauma levend houden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De regering Biden, zei Vaillancourt Murphy, “is de eerste in de geschiedenis die een officieel moratorium afkondigt op federale executies, vanwege bezorgdheid over raciale vooroordelen, willekeur en onterechte veroordelingen.”

Gemengde boodschap

“Het is dus een gemengde boodschap dat het Ministerie van Justitie deze terdoodveroordeling actief heeft nagestreefd onder het toeziend oog van Biden”, zei ze. De dader is schuldig en verdient straf, benadrukt ze verder. “Maar als katholieken die toegewijd zijn aan het eren van de heiligheid van alle leven, geloven we niet dat de doodstraf de juiste manier is.”

“Als we geweld, racisme en antisemitisme in ons land echt willen verminderen, kunnen we het ons niet veroorloven om onze inspanningen te richten op het bestendigen van de geweldsspiraal door middel van executies”, vervolgde Vaillancourt Murphy. “De doodstraf legt de nadruk alleen op één individu, in plaats van de oorzaak van het geweld aan te pakken. Na de veroordeling van vandaag kunnen we deze fundamentele vragen niet negeren: wat is de bron van zulke haat? En hoe kunnen we die helen om toekomstig geweld te voorkomen?”

Kerkelijk standpunt

In zijn encycliek Fratelli Tutti uit 2020 haalde paus Franciscus de geschriften van Johannes Paulus II aan, en schreef dat zijn voorganger “duidelijk en krachtig heeft verklaard dat de doodstraf vanuit moreel oogpunt ontoereikend is en niet langer noodzakelijk vanuit het oogpunt van strafrechtspleging.”

“Vandaag stellen we duidelijk dat de doodstraf ontoelaatbaar is en de kerk is vastbesloten om op te roepen tot de wereldwijde afschaffing ervan.” In 2018 had de paus ook al de catechismus gewijzigd om dat punt te onderstrepen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.