<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

De ‘gevangene van fanatisme’: Asia Bibi presenteert autobiografie

Catholic News Service 3 februari 2020
image
Archiefbeeld uit 2010: de dochters van Asia Bibi tonen een foto van hun moeder. Foto: CNS Photo - Adrees Latif, Reuters

Asia Bibi, de katholieke vrouw die werd vrijgesproken van godslastering na jaren in een Pakistaanse dodencel te hebben gezeten, heeft een autobiografie geschreven. In het pas gepubliceerde boek omschrijft zij zichzelf als “gevangene van fanatisme”.

De moeder van vijf kinderen werd op basis van weinig bewijsmateriaal in 2010 ter dood veroordeeld wegens godslastering. Die aanklacht volgde op een ruzie over een beker water met een islamitische collega op een boerderij. Bibi zelf heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Moorden op Salman Taseer en Shahbaz Bhatti

Salman Taseer, de islamitische gouverneur van de provincie Punjab, en Shahbaz Bhatti, de katholieke minister voor Minderheden, werden beide vermoord vanwege hun openlijke steun aan Asia Bibi en hun openlijke kritiek op de blasfemiewetten in Pakistan.

‘Eindelijk vrij!’

“Jullie kennen mijn verhaal al via de media. Maar jullie kennen mijn dagelijks leven in de gevangenis of mijn nieuwe leven helemaal niet. Ik werd een gevangene van fanatisme. Tranen waren mijn enige metgezellen in de cel,” zegt Bibi in het boek Enfin libre!, ‘Eindelijk vrij!’.

Ze beschrijft hoe ze geketend was en een ijzeren halsband moest dragen die de bewakers strakker konden maken, meldt ucanews.com.

“Pakistan is mijn land. Ik houd van mijn land, maar ik zal voor eeuwig in ballingschap zijn”
- Asia Bibi

“Diep in mij voert een doffe angst mij naar de dieptes van de duisternis. Een verscheurende angst die mij nooit zal verlaten. Ik wordt opgeschrikt door de schreeuw van een vrouw. ‘Ter dood!’ De andere vrouwen haken in: ‘Ophangen! Ophangen!’”

In Pakistan, waar moslims de meerderheid vormen, kan een ongegronde beschuldiging van belediging van de islam leiden tot een publiekelijke lynchpartij.

Vrijspraak in 2019

Asia Bibi werd in 2018 door het Hooggerechtshof van Pakistan vrijgesproken. Ze woont sinds mei vorig jaar in ballingschap in Canada op een geheime locatie.

Haar autobiografie Enfin Libre! (‘Eindelijk vrij!’) werd in het Frans geschreven met hulp van een ghostwriter, journaliste Isabelle-Anne Tollet. Zij voerde campagne voor Bibi’s vrijlating en is de enige verslaggever die haar in Canada heeft ontmoet. In september komt een Engelstalige versie van het boek uit uit.

‘Klimaat in Pakistan lijkt niet veranderd’

Bibi’s vrijlating leidde tot gewelddadige protesten, die geleid werden door de moslimgeestelijke Khadim Hussain Rizvi. De demonstraties legden Pakistan geheel lam.

Bibi betoogt in haar boek dat de christelijke minderheid nog steeds wordt vervolgd in Pakistan. “Ook na mijn vrijheid lijkt het klimaat niet te zijn veranderd en kunnen christenen allerlei wraakacties verwachten.”

“Ik ben klaar voor een nieuw begin in dit onbekende land, misschien voor een nieuw leven. Maar tegen welke prijs?”
- Asia Bibi

 

Hoewel ze dankbaar is dat Canada haar veiligheid en een nieuw begin geeft, betreurt ze het dat ze waarschijnlijk nooit meer voet zal zetten in haar geboorteland. “Ik ben klaar voor een nieuw begin in dit onbekende land, misschien voor een nieuw leven. Maar tegen welke prijs?”

“Mijn hart brak toen ik zonder afscheid te nemen van mijn vader en andere familie moest vertrekken. Pakistan is mijn land. Ik houd van mijn land, maar ik zal voor eeuwig in ballingschap zijn.”

‘Zwaard van Damocles’ boven hoofd religieuze minderheden

Ze noemt de Pakistaanse blasfemiewetten een “zwaard van Damocles” dat boven het hoofd van religieuze minderheden hangt.

Tussen 1987 en 2017 werden in Pakistan ten minste 1500 mensen aangeklaagd wegens godslastering. Tenminste 75 van hen werden geëxecuteerd, stelt het Centrum voor Sociale Rechtvaardigheid, een Pakistaanse mensenrechtenorganisatie.

Lees ook:

Asia Bibi: er zijn er nog veel meer zoals ik
Advocaat: ‘Asia Bibi vertrokken naar Canada’
Pakistaans Hof bevestigt vrijspraak Asia Bibi

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.