<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Zus Jacques Hamel: ‘Door zijn martelaarschap heeft hij alle mensen van geloof verenigd’

Marta Petrosillo 26 juli 2019
image
Roseline Hamel toont een foto van haar broer Jacques in de persruimte van het Vaticaan. AP - Alessandra Tarantino, via Hollandse Hoogte

Precies drie jaar geleden werd de Franse priester Jacques Hamel vermoord. KN sprak met zijn zus Roseline over zijn nalatenschap en zijn naderende zaligverklaring.

“Ik hoop dat we op de dag dat we drie jaar martelaarschap van mijn broer herdenken, de datum van zijn zaligverklaring mogen horen”, zegt Roseline Hamel. Ze is de zus van Jacques Hamel, de priester die drie jaar geleden op 86-jarige leeftijd werd vermoord door twee moslimterroristen in het Franse Saint-Étienne-du-Rouvray.

Zaligverklaring met voorrang behandeld

Roseline Hamel, die tien jaar jonger is dan haar broer, vertelt over een gesprek dat ze had met de aartsbisschop van Rouen, mgr. Dominique Lebrun.

“Hij heeft ons met zekerheid gezegd dat er minstens duizend zaligverklaringsdossiers liggen te wachten bij de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, maar dat het dossier van Jacques als eerste zal worden bekeken.”

Martelaarschap

Hamel over haar broer: “het martelaarschap van deze man van geloof die tot aan zijn laatste ademtocht bad voor de vrede en het Woord van God met passie overbracht, heeft niemand onberoerd gelaten.”

Paus Franciscus droeg in september 2016 een Mis op ter nagedachtenis aan Jacques Hamel. Daar noemde hij de vermoorde priester “een bescheiden, goede man die broederschap tot stand bracht”.

Universele broeder

Volgens zus Roseline is haar broer er door zijn martelaarschap in geslaagd om alle mensen van geloof te verenigen. “Moslimgemeenschappen uit heel de wereld hebben liefdevolle boodschappen van solidariteit geuit. Jacques is een universele broeder geworden voor mannen en vrouwen van elk geloof. Net zoals de eerste martelaar van ons geloof, Jezus.”

“Wij familieleden voelen nog altijd veel pijn om zijn heengaan en we missen hem. Maar tegelijkertijd leeft in ons sterk de hoop dat zijn martelaarschap veel andere vruchten in de zielen en harten van mensen zal voortbrengen.”

“We missen hem, maar hopen dat zijn martelaarschap veel vruchten zal voortbrengen”
- Roseline Hamel over haar broer

Voorbeeld voor priesters

Hamels zus is er van overtuigd dat niet alleen zijn martelaarschap, maar ook zijn leven een belangrijk voorbeeld kan vormen voor de jongeren van vandaag. Vooral voor jongeren die kiezen voor het priesterschap.

“Het leven van mijn broer en de meer dan zestig jaar dat hij priester was vormen een grote les voor jonge priesters en seminaristen. Al zijn ze misschien niet geroepen tot het martelaarschap, moeten ze toch de kracht hebben om al hun moeilijkheden in Gods handen te leggen. Ook moeten ze de hele samenleving helpen en in het bijzonder vele van hun leeftijdgenoten die van het goede pad zijn geraakt.”

Processie op derde sterfdag

Roseline Hamel herdenkt het leven van haar broer op zijn derde sterfdag samen met de gemeenschap van Saint-Étienne-du-Rouvray.

“We houden een kleine processie van de woning van mijn broer tot aan de kerk van Saint-Étienne. We leggen te voet de route af die hij altijd aflegde om de Mis te celebreren voor zijn parochianen. Tot aan die tragische 26 juli 2016.” (Vert. SK)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.