<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Noodopvang vluchtelingen: Kerken willen wel, maar kunnen vaak niet

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 juli 2022
image
Oekraïense vluchtelingen wachtten op 28 februari in Polen op de bus om naar noodopvang gebracht te worden. Foto: CNS - Bryan Woolston, Reuters

Veel kerken willen graag een rol spelen in de noodopvang van asielzoekers. Ze lopen alleen tegen capaciteitsproblemen aan, zo blijkt uit onderzoek van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Daarom ontplooien de meeste kerken andersoortige activiteiten als gebed tijdens de eredienst, welkomstdiensten en geldinzamelingactiviteiten. Ook stellen ze hun gebouwen beschikbaar voor taalcafés, maaltijden en thema-avonden.

Capaciteit

Uit het onderzoek dat de PKN onlangs publiceerde, blijkt dat 91 procent van de ondervraagden vindt dat de overheid hulp van kerken mag verwachten. 60 procent van de kerken zegt ook graag te willen bijdragen aan noodopvang voor asielzoekers.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Echter, de meeste kerken hebben er de capaciteit niet voor: slechts 15 procent denkt daadwerkelijk ruimte en mensen beschikbaar te hebben om vluchtelingen onderdak te kunnen bieden. Grootschalig wordt de opvang bij deze kerken sowieso niet: zij hebben in de meeste gevallen voor maximaal vijftig mensen een plek.

image
Ook al kunnen veel kerken geen onderdak aan vluchtelingen geven. Ze bieden wel aanvullende activiteiten aan, zoals deze Amerikaanse kerk vorige maand een herdenkingsdienst organiseerde. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

Verschil tussen hulp aan asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen maken de kerken volgens het onderzoek niet. Voor beide groepen is er in veel gevallen gebrek aan capaciteit en blijft het vooral bij bidden, collecteren en aanvullende activiteiten.

Kloosters en gemeenschappen

De noodopvang door de katholieke Kerk is niet onderzocht. Wel zijn er veel kloosters en gemeenschappen die recentelijk al Oekraïense vluchtelingen opvingen. Dit tot dankbaarheid van de Nederlandse bisschoppen die in een brief van 18 maart hun waardering hiervoor uitten. Eerder zetten diverse kloosters en gemeenschappen hun deuren open voor asielzoekers uit andere landen.

https://www.kn.nl/donaties/

Bidden en collecteren

Evenals in de PKN wordt er in de katholieke Kerk ook veel gebeden voor de vluchtelingen tijdens de Mis, of bij speciale vieringen als op Aswoensdag.

Begin maart vroegen de bisschoppen om extra collectes voor de financiering van vluchtelingenopvang door het Europese caritasnetwerk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.