<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse en Belgische dominicanen gefuseerd

Selinde van Dijk-Kroesbergen 31 mei 2022
image
Pater Philippe Cochinaux (rechts) is de overste van de nieuwe gezamenlijke dominicanenprovincie; pater René Dinklo de nieuwe vicaris voor Nederland. Foto: Ramon Mangold

Opnieuw zijn Nederlandse en Belgische broeders gefuseerd, dit keer de dominicanen. Maandag kwam officieel een einde aan de Nederlandse provincie, die sinds 1515 bestond. 

Magister Gerard Timoner, het hoofd van de dominicanen wereldwijd, kwam speciaal uit Rome om in Rotterdam de fusie te bekrachtigen. Hij las het decreet voor en de namenlijst van de Nederlandse broeders, die nu ‘zonen van de Belgische provincie’ zijn. 

De fusie is noodzakelijk gezien het in de loop der jaren sterk gedaalde aantal broeders. Op dit moment zijn er nog 33 Nederlandse dominicanen. 

‘België bewaakt de grote lijn’ 

De Nederlandse provincie is sinds gisteren een vicariaat van de Belgische Sint-Thomas van Aquino-provincie. Hierdoor behouden de Nederlandse broeders nog best veel zeggenschap over wat in Nederland gebeurt, legt persvoorlichter Arjan Broers uit. “Maar de grote lijn wordt door België bewaakt.” 

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Nederlandse broeders kozen maandag hun vicaris. De keuze viel op René Dinklo, die tot maandag de overste van de Nederlandse provincie was. Stefan Mangus en Michael-Dominique Magielse zijn tot raadsleden gekozen. 

Vraagstuk 

Philippe Cochinaux, de overste van de Belgische provincie, zal tot het kapittel dat eind dit jaar plaatsvindt de gezamenlijke provincie leiden. 

Tegen de tijd dat het kapittel plaatsvindt, hopen de Nederlandse dominicanen ook antwoord op de vraag te hebben waar hun aanwezigheid gewenst is. Ze buigen zich al sinds september vorig jaar over dit vraagstuk. 

Veel broeders zijn pensioengerechtigd en er moeten keuzes gemaakt worden, zegt Broers. “Maar uiteindelijk hakt de Belgische provincie de knoop door.” 

Gezamenlijkheid  

De fusie en hoe de zaken juridisch goed geregeld zijn, vindt Broers typerend voor de dominicanen. “Er spreekt een soort van gezamenlijkheid uit die bij hen hoort.” 

De magister prees ook de gezamenlijke kracht van de dominicanen, die volgens hem voelbaar was bij de ontmoeting na het officiële moment. 

Eerder deze maand gaven de Nederlandse en Belgische lekendominicanen al blijk van hun gezamenlijkheid. Op 10 mei schonken ze een schilderij van ordestichter Dominicus aan de nieuwe provincie van Belgische en Nederlandse dominicanen.  

Uit nood geboren 

Hoe hartelijk het samengaan ook wordt verwelkomd, de fusie van de Nederlandse en Belgische dominicanen is, evenals de franciscanen die twee weken geleden fuseerden, uit nood geboren. Waren er in de jaren vijftig en zestig nog zo’n zeshonderd Nederlandse dominicanen , nu zijn er nog slechts 33. 

België telt nog 54 dominicanen. Zij zetten in op internationalisering en hebben inmiddels al een Poolse, Congolese en Indiase broeder opgenomen. 

Nieuwe internationale gemeenschap 

Per 1 juni start er in Leuven een nieuwe internationale gemeenschap van tien broeders. De Nederlands dominicaan Richard Steenvoorde zal als prior aan deze gemeenschap leiding gaan geven. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.