fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Propvol programma pausbezoek Marseille bekend

Susanne Kurstjens 31 juli 2023
image
Paus Franciscus begroet gelovigen tijdens de eerste bijeenkomst over het Middellandse Zeegebied die in 2020 in de Italiaanse stad Bari plaatsvond. Foto: CNS - Paul Haring

Paus Franciscus is op 22 en 23 september minder dan dertig uur in Frankrijk. Toch wacht hem daar een druk programma.

Na een rustige julimaand staan er de komende weken verschillende reizen op het programma van paus Franciscus. Na de Wereldjongerdagen in Portugal deze week (2-6 augustus), vertrekt Franciscus op 31 augustus naar Mongolië voor een pausbezoek van vijf dagen. Op 22 september vliegt hij alweer naar Marseille.

In de Franse stad zal de paus deelnemen aan de Rencontres Mediterraneenes, een bijeenkomst met zo’n zestig jongeren en zestig bisschoppen uit landen rond de Middellandse Zee. Tijdens de bijeenkomst worden de huidige politieke, economische en ecologische uitdagingen van de regio besproken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Programma in sneltreinvaart

Het Vaticaan maakte dit weekend het programma van het pausbezoek aan Marseille bekend. Paus Franciscus landt op vrijdagmiddag 22 september rond 16.00 uur in de Franse stad en wordt daar ontvangen door president Macron.

Vervolgens gaat het programma in sneltreinvaart voort. Een uur na de ontvangst met de president gaat Franciscus al voor in een gebedsdienst in de basiliek Notre Dame de la Garde. Minder dan een uur daarna spreekt hij een groep religieuze leiders toe bij een monument ter nagedachtenis aan zeelieden en migranten die stierven op zee.

“De belangrijkste reden voor Franciscus’ bezoek is een bijeenkomst over het Middellandse Zeegebied”

De volgende dag staat er eerst een ontmoeting achter gesloten deuren op het programma met de aartsbisschop van Marseille, kardinaal Aveline, en een groep minderbedeelden. Om 10 uur ’s ochtends sluit de paus aan bij de bijeenkomst over het Mediterrane gebied.

Franciscus zal daar opnieuw president Macron ontmoeten en gaat ’s middags voor in een Eucharistieviering in het Velodrome stadion. Om kwart over zeven ’s avonds vliegt hij weer terug naar Rome.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Migratie belangrijk thema

De belangrijkste reden voor Franciscus’ bezoek aan Frankrijk is zoals gezegd de ontmoeting over het Middellandse Zeegebied. Die ontmoeting werd voor het eerst gehouden in 2020 in de Italiaanse stad Bari, op initiatief van de Italiaanse bisschoppen. Paus Franciscus was er toen ook bij.

Migratie was destijds een belangrijk thema en zal nu niet minder belangrijk zijn. Het eerste kwartaal van dit jaar was het dodelijkste voor het Mediterrane gebied sinds 2017. De Verenigde Naties spreken dan ook over een “voortdurende humanitaire crisis”. Sinds 2014 stierven meer dan twintigduizend mensen op de migratieroutes in de regio.

Paus Franciscus heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een gezamenlijk internationaal antwoord op het migratieprobleem. Hij merkte daarbij op dat landen als Italië, Griekenland en Spanje de zwaarste lasten dragen.