<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Paus wacht opnieuw vol programma in 2020

Marta Petrosillo 2 januari 2020
image
Naast de traditionele woensdagaudiënties, staat er dit jaar nog veel meer op het programma voor paus Franciscus. CNS Photo - Paul Haring

De agenda van paus Franciscus voor 2020 is nu al goed gevuld. Welke belangrijke ontmoetingen en reizen staan er op stapel?

Het nieuwe jaar werd afgetrapt met de 53e Wereldgebedsdag voor de vrede op 1 januari. En net als de vorige zeven jaar van zijn pontificaat, is ook 2020 voor paus Franciscus een jaar vol afspraken. En dan houden we nog geen rekening met zijn verrassingsbezoeken die hij ongetwijfeld ook dit jaar voor ons in petto zal hebben.

Mediterrane Synode

Er staan in 2020 belangrijke afspraken op het programma. De eerste is de ontmoeting in het Italiaanse Bari van 19 tot 23 februari. Daaraan nemen meer dan honderd bisschoppen uit het Middellandse Zeegebied deel.

In Bari spreken ze over het vluchtelingendrama op de Middellandse Zee. Het is een onderwerp dat de paus zeer aan het hart gaat. Om die reden neemt hij op zondag 23 februari dan ook deel aan de Mediterrane Synode.

Economisch pact

Een maand later is Franciscus aanwezig bij de ontmoeting van jonge economen en ondernemers in Assisi. Van 26 tot 28 maart komen daar vijfhonderd jongeren uit de hele wereld samen om met de paus een ‘pact’ op te stellen om de economie te veranderen.

Ook hier wordt de paus verwacht op de slotdag van het evenement.

Onderwijspact

Een ander belangrijk pact zal de paus op 20 mei ondertekenen. Hij heeft de vertegenwoordigers van de grote religies en van internationale en humanitaire instellingen, wetenschappers en denkers, economen, professoren, sociologen en politici uitgenodigd in het Vaticaan.

Op die dag wordt een Global Compact on Education ondertekend, een onderwijspact ter bevordering van “een verbond tussen de bewoners van de aarde en het ‘gemeenschappelijk huis’, waarvoor we zorg en respect moeten hebben”.

Bezoek aan Irak

In april of mei zou er ook een korte reis naar Irak op het programma kunnen staan. De paus wil heel graag een bezoek aan het land brengen, en tot een paar maanden geleden leek het vrijwel zeker door te gaan.

Vervolgens ontstond er opnieuw politieke onrust in het land, vooral in de hoofdstad Bagdad. Nu is het maar de vraag of de reis er gaat komen.

“Een land dat nog even moet wachten op een pausbezoek, is Argentinië”

Het bezoek van de paus aan Irak zou zich vooral concentreren op Iraaks-Koerdistan en de Vlakte van Nineve. Als de situatie in het noordoosten tenminste niet nog verder verslechtert.

Franciscus zou vooral graag een gezamenlijke verklaring willen ondertekenen met een sjiitische leider, gelijk aan het verdrag van Abu Dhabi dat hij met de soennitische leider al-Tayyeb ondertekende.

Bezoek aan Zuid-Soedan

Een andere reis die de paus graag wil maken, is die naar Zuid-Soedan, samen met de aartsbisschop van Canterbury. Dat bezoek is echter pas mogelijk als de strijdende partijen in het land een vredesakkoord sluiten en er een regering kan worden gevormd.

Oceanië en Europa

De paus bezoekt in 2020 vrijwel zeker Indonesië, Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea. Daarmee doet hij voor het eerst Oceanië aan.

Naar alle waarschijnlijkheid zal hij naar Cyprus gaan, ter ere van zestig jaar onafhankelijkheid van het eiland. Ook een bezoek aan Hongarije wordt verwacht, vanwege het 52e Eucharistisch Congres dat daar in september plaatsvindt.

Argentinië in de wachtstand

Een land dat nog even moet wachten op een pausbezoek, is Argentinië. Franciscus verliet zijn vaderland in 2013 om naar het conclaaf in Rome te gaan en keerde er sindsdien niet meer terug.

Het is een bezoek dat de paus jaar na jaar blijft uitstellen. Volgens sommigen zou dat te maken hebben met het economisch beleid van de huidige president Macri.

De paus verzekerde zijn landgenoten er in een recent interview nog van dat hij graag wil komen. : Maar het zal niet in 2020 zijn.” (Vert. SK)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.