<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Marta Petrosillo
Column

Afscheid

Marta Petrosillo 6 april 2020

Het is met grote dankbaarheid en met een gevoel van weemoed dat ik mijn laatste bijdrage voor Katholiek Nieuwsblad schrijf. Ik heb onlangs een nieuwe functie aanvaard als hoofd communicatie bij Caritas Internationalis en dit betekent helaas dat ik mijn rol als Vaticaan-correspondente voor KN moet opgeven.

Zes jaar

Het is alweer zes jaar geleden dat ik voor KN begon te schrijven. Toen, in februari 2014, was Franciscus nog net geen jaar paus. Sindsdien is er zoveel gebeurd! Vier synodes, de misbruiktop, de hervorming van de curie.

Wat mij persoonlijk het meest is bijgebleven, is het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, het eerste staatsbezoek ooit van de Nederlandse koninklijke familie aan een paus.

Het zijn zes jaar die ik niet zal vergeten, jaren waarin ik op professioneel vlak ben gegroeid, ook dankzij deze samenwerking met KN waardoor ik de wereld van de Nederlandse Kerk en katholieke gemeenschap heb mogen leren kennen.

Brug tussen Vaticaan en Nederlandse gelovigen

Zoals ik steeds heb gezegd tegen alle belangrijke mensen in het Vaticaan die ik heb mogen spreken, tot aan de paus zelf toe: Katholiek Nieuwsblad is een essentiële en betrouwbare bron die de Nederlandse gelovigen helpt kennis te nemen van het werk van de Kerk en de woorden van de paus, én hen direct in contact laat staan met het Vaticaan.

Een brug dus tussen het Vaticaan en de Nederlandse gelovigen waar ik graag aan heb bijgedragen.

Journalisten zijn als missionarissen

Een goede vriendin, missionaris van de Dochters van Liefde van Vincentius a Paulo, zei atijd tegen me dat wij journalisten feitelijk ook missionarissen zijn. En zoals dat geldt voor alle missionarissen, veranderen ook wij van tijd tot tijd van ‘missiegebied’.

Na vele jaren gewerkt te hebben voor KN en Kerk in Nood Italië ben ik dankbaar voor deze nieuwe missie bij Caritas Internationalis. Maar ik vind het oprecht heel jammer dat ik niet langer voor KN kan schrijven.

Als ik denk aan alle Vaticaanse bijeenkomsten die in het verschiet liggen: de volgende synodes, het onderwijspact, de publicatie van de nieuwe apostolische constitutie over de curie…

ik moet bekennen dat ik, toen ik onlangs hoorde over het ad liminabezoek van de Nederlandse bisschoppen in 2021, meteen dacht: daar ga ik bij zijn voor KN! Om me meteen daarna te realiseren dat dit niet het geval zal zijn.

Dank aan de lezers

Hoe dan ook blijf ik Katholiek Nieuwsblad volgen en blijf ik in contact met mijn fantastische collega’s in Nederland die wekelijks aan de krant en site werken. Ik wil hen op deze plek bedanken voor hun professionaliteit, toewijding, inzet en collegialiteit. In het bijzonder hoofdredacteur Anton de Wit, eindredacteur Peter Doorakkers en Susanne Kurstjens die zo geduldig vrijwel al mijn artikelen heeft vertaald.

Een speciaal woord van dank aan oud-bestuurslid Antonia Willemsen, die mij als eerste met KN in contact heeft gebracht. En als laatste heel hartelijk dank aan u lezers! In de afgelopen zes jaar zijn jullie allemaal deel gaan uitmaken van mijn Nederlandse familie en wat mij betreft blijven jullie dat ook in de toekomst! (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.