<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Paus op terugweg van WJD: ‘Open zijn over misbruik in de Kerk’

Susanne Kurstjens 7 augustus 2023
image
Paus Franciscus spreekt met journalisten aan boord van het vliegtuig dat hem vanuit Lissabon terugbrengt naar Rome. Foto: CNS - Lola Gomez

Aan boord van het vliegtuig dat hem van Lissabon terug naar Rome bracht, sprak paus Franciscus onder meer over zijn ontmoeting met Portugese misbruikslachtoffers. “Dit soort ontmoetingen zijn goed voor me.”

De paus vloog zondagavond terug naar Rome, nadat hij eerder die dag de Wereldjongerendagen had afgesloten met het bericht dat de volgende WJD in het Zuid-Koreaanse Seoul zullen plaatsvinden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tragedie van misbruik aanpakken

Aan boord van het vliegtuig hield Franciscus zoals gebruikelijk een persconferentie voor de meereizende journalisten. Dit keer sprak hij vooral over zijn privé-ontmoeting met Portugese misbruikslachtoffers op 2 augustus, vlak na aankomst in Lissabon.

Dit soort ontmoetingen had hij ook bij eerdere internationale reizen. “Ze zijn goed voor me”, zei hij erover. “Niet omdat ik er graag naar luister, maar omdat die [ontmoetingen, red.] me helpen om de tragedie aan te pakken.”

Verantwoordelijkheid opnemen

Franciscus dringt er daarom steeds op aan dat men in de Kerk “heel open is” over misbruik. Hij benadrukte dan ook dat bisschoppen die nog altijd geen zero tolerance-beleid voeren op het gebied van kerkelijk misbruik “hun verantwoordelijkheid op zich moeten nemen”.

Meer in het algemeen noemde hij kinderporno “een van de ernstigste plagen ter wereld” waarvan we ons nauwelijks realiseren hoe ver dit gaat. Hij veroordeelde ook kinderarbeid en de voortdurende praktijk van genitale verminking van vrouwen.

“Preken moeten kort en krachtig zijn met een duidelijk en liefdevolle boodschap”
- De paus over waarom hij tijdens de WJD zo vaak afweek van de officiële teksten

De paus blikte ook terug op zijn bezoek aan de WJD. Gevraagd naar de reden waarom hij zo vaak de al voorbereide tekst van zijn toespraken terzijde schuift en uit de losse pols verder praat, zei hij: “Jongeren hebben geen lange aandachtspanne”.

Hij kortte zijn preken daarom in. “Preken zijn soms een marteling, alleen maar gepraat…bla, bla, bla.” De Kerk, voegde hij eraan toe, “moet die preken anders aanpakken” en leren “kort en krachtig te zijn, met een duidelijke, liefdevolle boodschap”.

Kerk voor iedereen

Tijdens zijn toespraken tot de jongeren benadrukte de paus vaak dat de Kerk voor “iedereen, iedereen, iedereen” is. Een van de aanwezige journalisten vroeg hoe hij dit rijmt met het gegeven dat de Kerk nog steeds niet toestaat dat vrouwen en LHBTI’ers “alle sacramenten kunnen ontvangen”, doelend op de priesterwijding voor vrouwen en het huwelijk voor LHBTI-koppels.

“Als iemand die deel uitmaakt van de Kerk een bepaald sacrament niet kan ontvangen, betekent dit niet dat die Kerk gesloten is”, antwoordde de paus daarop. “Ieder mens vindt God op zijn eigen weg binnen de Kerk. De Kerk is moeder van alle mensen en leidt ieder van hen op zijn of haar eigen weg.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Angst en depressie

Franciscus vertelde de journalisten ook dat hij tijdens de WJD had gesproken met een jongere die eerder had overwogen zelfmoord te plegen. “Er zijn zo veel jongeren die angstig en depressief zijn”, zei hij daarover.

“In sommige landen zijn de eisen heel hoog en plegen mensen zelfmoord omdat ze zich schamen voor het feit dat ze geen diploma of baan hebben. Dat geldt niet voor iedereen, maar het is wel een probleem.”

Gezondheid

Gevraagd naar zijn gezondheid na vijf vermoeiende en propvolle dagen in Portugal, zei de paus dat hij zich goed voelt. Hij is nog altijd herstellende van de buikoperatie die hij in juni onderging, maar zijn hechtingen zijn verwijderd. Momenteel draagt hij alleen nog een buikband “voor twee of drie maanden” totdat zijn buikspieren weer zijn aangesterkt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.