fbpx

Geef om katholieke journalistiek

doneer

Dossier

Paus Franciscus

image
Pope Francis is pictured during his general audience in Paul VI hall at the Vatican Oct. 14, 2020. A few days after four Swiss Guards tested positive for COVID-19, the pope broke from his normal pattern and did not personally greet people in the crowd. (CNS photo/Paul Haring)

Paus Franciscus  geboren als Jorge Mario Bergoglio – is de 266e paus van de rooms-katholieke Kerk.  

Waar en wanneer werd de paus geboren?

Jorge Bergoglio werd geboren in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, op 17 december 1936. 

Wat studeerde de paus?

Hij studeerde scheikunde, en behaalde zijn masterdiploma aan de Universiteit van Buenos Aires. Later besloot hij echter priester te worden en in te treden bij de orde van de jezuïeten. Hij studeerde aan het jezuïetenseminarie van Villa Devoto. 

In 1960 behaalde hij een graad in de filosofie aan de Katholieke Universiteit van Buenos Aires. Tussen 1964 en 1966 was hij leraar literatuur en psychologie aan diverse prestigieuze middelbare scholen in zijn land.

 

 

Hoe verliep zijn kerkelijke carrière? 

In 1967 hervatte hij zijn theologische studie en werd priester gewijd op 13 december 1969. Na zijn eeuwige geloften als jezuïet in 1973 werd hij novicemeester aan het seminarie van Villa Barilari in San Miguel. Later dat jaar werd hij verkozen tot overste van de jezuïetenprovincie van Argentinië. 

In 1980 keerde hij terug naar San Miguel als leraar aan de jezuïetenschool, een baan die zelden door een voormalige provinciale overste wordt ingenomen. In mei 1992 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Buenos Aires.  

Op 3 juni 1997 werd hij benoemd tot coadjutor-aartsbisschop. Hij werd geïnstalleerd als de nieuwe aartsbisschop van Buenos Aires op 28 februari 1998. Op 21 februari 2001 werd hij door paus Johannes Paulus II tot kardinaal benoemd. 

Hoe werd hij paus?

Volgens ingewijden scoorde Bergoglio al tijdens het conclaaf van 2005, toen de opvolger van paus Johannes Paulus II werd gekozen, hoge ogen, en eindigde hij in de stemming maar net achter Joseph Ratzinger, die toen paus Benedictus XVI werd. 

Na het onverwachte aftreden van Benedictus in februari 2013, werd Bergoglio in de vijfde stemronde van het conclaaf, op 13 maart 2013, tot paus gekozen.  

Waarom is Franciscus zo’n bijzondere paus?

Zijn verkiezing was in meerdere opzichten een unicum: hij koos als eerste paus in de geschiedenis de naam ‘Franciscus’, was de eerste paus van het zuidelijk halfrond, de eerste niet-Europese paus sinds de 8e eeuw na Christus. Bovendien was hij de eerste jezuïet die paus werd.

 

 

Enkele hoogtepunten van Franciscus’ pontificaat

April 2013 Paus stelt Raad van Kardinalen (de zogeheten ‘K9’) in om hem te helpen bij curiehervormingen. https://www.kn.nl/nieuws/k9-volle-steun-voor-paus-en-diens-leergezag/ 

Juli 2013 bezoekt Lampedusa, waar hij bidt voor vluchtelingen die gestorven zijn op de Middellandse Zee. https://www.kn.nl/inspiratie/paus-over-vluchtelingen-het-is-onze-verantwoordelijk-om-de-zwaksten-te-helpen/ 

Juli 2014 Ontmoeting met misbruikslachtoffers, pleidooi voor zero-tolerancebeleidhttps://www.kn.nl/misbruik/  

Oktober 2014 & 2015 Bisschoppensynodes over het gezin. https://www.kn.nl/gezin/  

December 2015 Opening Jaar van Barmhartigheid https://www.kn.nl/inspiratie/paus-franciscus-over-waarom-een-jaar-van-barmhartigheid/  

September 2016 Verklaart Moeder Teresa heilig. https://www.kn.nl/nieuws/paus-verklaart-moeder-teresa-model-van-heiligheid-heilig/ 

September 2018 Vaticaan sluit historische deal met China https://www.kn.nl/china  

Februari 2019 Misbruiktop in het Vaticaan https://www.kn.nl/misbruiktop/  

Oktober 2019 Amazonesynode https://www.kn.nl/amazonesynode  

Maart 2020 Spreekt op een leeg Sint-Pietersplein een speciale ‘Urbi et Orbi’-zegen uit voor de wereld in coronatijden https://www.kn.nl/inspiratie/in-beeld/licht-in-donkere-tijden-een-adembenemend-urbi-et-orbi/  

 

De belangrijkste teksten van paus Franciscus

  • Encycliek Laudato Si’ link
  • Encycliek Fratelli Tutti link
  • Exhortatie Gaudete et exsultate link
  • Exhortatie Evangelii Gaudium link
  • Exhortatie Amoris Laetitia link
  • Exhortatie Christus Vivit link
  • Exhortatie Querida Amazonia link
  • Apostolische brief Misericordia et misera link

Vaticaan LEES MEER >

Vaticaan

Amerikaans talenwonder volgt kardinaal Ouellet op als prefect

Paus Franciscus heeft de van oorsprong Amerikaanse Robert Prevost (67) benoemd tot nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen. De bisschop was tot nu toe actief in Peru. Hij volgt kardinaal Marc Ouellet op, ook als voorzitter van de pauselijke commissie voor Latijns-Amerika.
Paus Benedictus XVI

Biograaf: Benedictus trad af vanwege slapeloosheid

Chronische slapeloosheid leidde er uiteindelijk toe dat paus Benedictus XVI in 2013 besloot af te treden. De emeritus-paus schreef dit negen weken voor zijn dood in een brief aan zijn biograaf Peter Seewald.