fbpx

Geef om katholieke journalistiek

doneer

Duitsland

Selinde van Dijk-Kroesbergen

Voorjaarschoonmaak in hartje München: Mariazuil wordt hersteld en opgepoetst

De beroemde Mariazuil in München wordt gerenoveerd. Eind maart moet het vredesbeeld van de vergulde Maria met Jezus op haar arm weer het schitterende middelpunt op de Marienplatz zijn.
Katholische Nachrichten-Agentur

Synodale Weg mondt uit in progressievere koers voor Duitse Kerk, maar geen schisma

Een zegen voor homokoppels, prekende leken en aandacht voor genderdiversiteit: de Duitse Kerk wacht grote veranderingen. Op de laatste bijeenkomst van de Synodale Weg hebben bisschoppen en leken ingestemd met diverse progressieve voorstellen.
Luuk van den Einden

Laatste ronde Synodale Weg van start: gaat de Duitse Kerk ‘een Luther doen’?

De laatste plenaire vergadering van de Duitse Synodale Weg is van start gegaan in Frankfurt. Bij een eerste stemronde is overeenstemming bereikt over een verzoek aan paus Franciscus om de verplichting van het priestercelibaat te ‘onderzoeken’.
Katholische Nachrichten-Agentur

Nieuw stopsignaal van Rome zet Duits hervormingsdebat verder op scherp

Het conflict tussen Rome en de hervormingsgezinde Kerk in Duitsland is verder geëscaleerd, nu het Vaticaan maandag aan het begin van de plenaire voorjaarsvergadering van de Duitse bisschoppenconferentie in Dresden een nieuw stopsignaal heeft afgegeven.
KN Redactie

Organisatie Heiligdomsvaart Aken is in vrouwelijke handen: ‘We willen duizenden mensen inspireren’

De Heiligdomsvaart van Aken trekt iedere zeven jaar ruim honderdduizend pelgrims. De organisatie daarvan is in handen van de 26-jarige Nadine Braun, die met “orde, lijstjes en een goed geheugen” de voorbereidingen in goede banen leidt.
Katholische Nachrichten-Agentur

Vier vrouwen trekken zich terug uit Synodale Weg

Vier vrouwelijke afgevaardigden bij de Synodale Weg in Duitsland zijn uit dit hervormingsproject gestapt uit protest tegen de koers ervan.
Katholische Nachrichten-Agentur

Scheidend curiekardinaal waarschuwt voor kerkscheuring als gevolg van hervormingen

De Vaticaanse kardinaal Marc Ouellet heeft gewaarschuwd voor een schisma in de katholieke Kerk als gevolg van het hervormingsdebat dat onder katholieken in Duitsland gaande is.
Selinde van Dijk-Kroesbergen

Franse aartsbisschop: ‘De Kerk gaat door een periode van zuivering’

Voor de meerderheid in Europa is het geloof niet langer meer “relevant”. De Kerk moet inzien dat het niet meer de basis is waarop mensen hun leven, keuzes en handelen baseren. Dat zei de Franse aartsbisschop van Reims - Eric de Moulins-Beaufort - zaterdagavond in zijn preek tijdens de jaarlijkse…
Katholische Nachrichten-Agentur

Ondanks Vaticaans ‘nee’ houden Duitse bisschoppen vast aan plan voor ‘Synodale Raad’

Het Vaticaan heeft de geplande oprichting van een nieuw bestuursorgaan in de Duitse Kerk, een zogenoemde ‘Synodale Raad’, in een door de paus onderschreven brief afgewezen. De Duitse bisschoppen geven echter aan er toch mee door te gaan.
Annika Schmitz - KNA

Theologen: Kerk moet meer fundamentele kwesties aanpakken bij Synodale Weg

De huidige katholieke hervormingsvraagstukken moeten zich meer richten op fundamentele problemen, aldus de theologen Karl-Heinz Menke en Magnus Striet.
Luuk van den Einden

Diefstal, fraude en ongeoorloofd dopen: Duits OM doet onderzoek naar neppriester

Een Duitse man die zich vorig jaar voor priester uitgaf, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van een waslijst aan misdrijven. Het bisdom waar hij actief was, beraadt zich nog over kerkrechtelijke stappen.
1 2 3 19