fbpx

Geef om katholieke journalistiek

doneer

Verenigde Staten

Luuk van den Einden

Russische ambassadeur reageert ‘verontwaardigd’ op pauselijke opmerkingen over Oekraïne

De Russische ambassadeur bij de Heilige Stoel heeft een officiële klacht ingediend over recente opmerkingen van paus Franciscus over de oorlog in Oekraïne. In een interview stelde hij dat vooral Russische minderheden wreedheden begaan op het slagveld.
Selinde van Dijk-Kroesbergen

‘Vals beschuldigde’ bisschop vraagt om terugkeer tot lekenstand: ‘Grootste vreugde is mij ontnomen’

Een van misbruik beschuldigde Amerikaanse emeritus-bisschop wil weer “terugkeren naar de lekenstaat”, ondanks dat hij de aanklachten tegen hem volledig van de hand wijst. Het kerkelijk beleid verbiedt beschuldigde priesters in het openbaar op te treden, “zelfs als de beschuldigingen vals zijn, zoals in mijn geval”.
Luuk van den Einden

Vertrouwenstekort en zelfoverschatting: band tussen priester en bisschop onder druk in de VS

Amerikaanse priesters ervaren veel stress en voelen zich weinig gesteund door de bisschoppen, blijkt uit een groot onderzoek. Het vertrouwen van priesters in bisschoppen is op het laagste niveau in dertig jaar: “Het zijn geen leiders.”
Luuk van den Einden

In de VS gaat het (waarschijnlijk) gebeuren. Zijn bisdomfusies ook in Nederland denkbaar?

Twee Amerikaanse bisdommen onderzoeken de mogelijkheid om te fuseren vanwege de afname van middelen en mensen. Deze vrij uitzonderlijke stap doet de vraag rijzen of dit ook in Nederland denkbaar is, waar de katholieke krimp ook blijft aanhouden.
KN Redactie

Uitvaart van Ivana Trump wordt gehouden in katholieke kerk

De begrafenisplechtigheid van Ivana Trump, de overleden ex-vrouw van voormalig president Donald Trump, zal worden gehouden in een katholieke kerk in New York, zo melden diverse media.
Catholic News Service

Bisschoppen VS: schietpartijen zijn ‘schokkend gewoon’ geworden

Met wederom een dodelijke schietpartij in de Verenigde Staten op 4 juli zijn dergelijke tragedies “schokkend gewoon geworden in ons land”, zo stelt de Amerikaanse bisschoppenconferentie in een verklaring.
Luuk van den Einden

(Geen) toeval: vooral katholieke kerken in de VS zijn doelwit vandalisme

Abortusgerelateerd vandalisme treft kerk na kerk in de Verenigde Staten. Gemene deler is dat vrijwel ieder doelwit een katholieke kerk is. Daar zijn verschillende mogelijke redenen voor – maar niet één kan met zekerheid aangewezen worden.
Carol Zimmermann - Catholic News Service

‘Een historische dag’: Amerikaans hooggerechtshof draait landelijk recht op abortus terug

Met 5 stemmen voor en 4 stemmen tegen, heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof vandaag zijn bijna 50 jaar oude uitspraak in de zaak Roe v. Wade, dat abortus in de VS legaliseerde, ongedaan gemaakt.
Jonathan Luxmoore - CNS

Bisschoppen EU kritisch over ‘abortusmotie’ Europees Parlement

De bisschoppen van de Europese Unie hebben een resolutie van het Europees Parlement bekritiseerd waarin abortus een “fundamenteel recht” wordt genoemd en de VS worden opgeroepen geen nieuwe beperkingen op abortus in te voeren.
Selinde van Dijk-Kroesbergen

Amerikaanse trappisten stoppen met bierbrouwen

De trappisten van de Sint-Jozefabdij in het Amerikaanse Spencer zetten hun bierbrouwerij in de verkoop. De productie van bier blijkt voor hen niet rendabel. Hiermee sluit de eerste en enige gecertificeerde trappistenbrouwerij in de Verenigde Staten.
Selinde van Dijk-Kroesbergen

Geschokte reacties op Amerikaans schietdrama; paus pleit voor strengere wapenwetten

Amerika is vannacht voor de tweede keer in korte tijd opgeschrikt door een schietpartij. Een achttienjarige jongeman doodde minstens negentien kinderen en twee volwassenen op een basisschool in Texas. Paus Franciscus zegt in een eerste reactie dat het nieuws “zijn hart breekt”.
1 2 3 14